1-) Tencerenin içine 1 lt kadar su koyalım (torbamızın yanmaması için), daha sonra torbayı tencerenin içine yerleştirip kenarlarını ip ve mandallar ile sabitleyelim.
2-) Kırılmış maltı ve suyu tencereye ekleyelim. Malt ve su karışımının adı mayşedir. Su miktarı yaklaşık malt miktarının 3-4 katıdır. Mesela 6 kg malt için 18 lt su gibi (6x3=18)
3-)Tencerenin altını sonuna kadar açarak ve karıştırarak mayşeyi (malt ve su karışımı) 62°C 'ye kadar çıkartalım. Torbanın kenarlarını içine doğru kıvırırsak ocağımıza daha az damlama olacaktır.
4-) 62°C 'yi gördükten sonra tencerenin altını biraz kısarak mayşeyi 65°C'ye getirelim.
5-) Mayşe 65°C'ye gelince tencerenin üzerini ısı kaybını engellemek için kapatalım. Bu şekilde 1 saat dinlendireceğiz. Ama bir iki kez karıştırıp sıcaklığı kontrol etmeliyiz. Sıcaklık 62°C'nin altına düşerse tencerenin altını açıp mayşeyi 65°C'ye kadar tekrar ısıtalım.
6-) Bir saatin sonunda tencerenin altını açıp mayşeyi 76°C'ye kadar (ara sıra karıştırarak) ısıtalım.
7-) Bu arada başka bir tencerede zaman kazanmak için su kaynatmaya başlayalım.
.
8-) Artık mayşeyi sıkma zaman geldi. Torbayı kaldırıp bir fırın ızgarasının üzerine koyarak sıkalım. Mayşe çok sıcak olduğu için mümkünse sıkmadan önce 2 kat eldiven giyiniz.
9-) Sıktıktan sonra torbayı açıp malt miktarının yaklaşık 3 katı kadar 80°C su ile yağmurlama yapabilirsiniz. Ancak bizim yöntemimizde yağmurlama yapmıyoruz. İlk sıkım şırayı başka bir kaba aktarıyoruz.
10-) Boş tencereye malt torbamız yanmasın diye yaklaşık iki litre su ekleyelim. Daha sonra sıktığımız malt torbasını tekrar tencereye aktaralım. Malt miktarının yaklaşık 3-4 katı kadar su ekleyelim (Sıcak su ekleyerek işi hızlandırabilirsiniz)
11-) Mayşeyi tekrar 76°C'ye kadar (ara sıra karıştırarak) ısıtalım.
12-) Mayşe 76°C'ye gelince tekrar sıkıyoruz.
.
13-) Her iki sıkımda çıkan şırayı karıştırıp kaynatmaya başlıyoruz.
14-) Keskinlik (bitterness) için gerekli şerbetçi otunu ekliyoruz, keskinlik için gerekli şerbetçi otu 60 dakika kaynamalıdır. Kaynamanın son 5 dakikasında ise aroma için gerekli şerbetçiotunu ekliyoruz.
15-) 60 dakika kadar kaynayan şıramızı mümkün olduğunca çabuk soğutuyoruz. Soğutmak için su dolu pet şişeler dondurabilirsiniz.
- Bu aşamadan sonra şıraya temas eden herşey mutlaka sanite edilmiş olmalıdır. Oda sıcaklığına kadar soğuyan şıranızı fermantasyon kabına aktarıp mayayı ekleyebilirsiniz.
- İlk şıra yapımınıza mümkün olduğunca erken başlamalısınız.
- Tahmin edemeyeceğiniz bir takım aksilikler gelişebilir. İlk kurulumunuza ne kadar az miktar ile başlarsanız o kadar kolay olacaktır.
- Öğrendikten sonra miktarı arttırmak daha kolay olacaktır. Bizim ilk kurulum için tavsiyemiz en fazla 15 litredir.